LingaDore & Duurzaamheid

Stap voor stap, ook al lijken deze soms niet zo heel groot, gelooft LingaDore dat wij als onderneming met zijn allen verantwoordelijk zijn voor onze omgeving, samenleving en planeet. Dat bewustzijn zorgt ervoor dat wij kritisch kijken naar onze collecties, verpakkingen, distributie, leveranciers, materialen en productieprocessen. Samen met onze producenten, leveranciers en medewerkers werken wij aan dit proces, en streven wij naar een duurzame bedrijfsvoering en wereld.

Verantwoorde inkoop en productie

De herkomst van de grondstoffen en de manier waarop een collectie wordt gemaakt zijn twee onderdelen waar LingaDore rekening mee houdt. Het kiezen van de juiste materialen is een essentieel onderdeel bij het samenstellen van onze collecties, waarbij het doel is om in de toekomst zoveel mogelijk te produceren met duurzame materialen.

Samen met onze moederorganisatie Mendels Fashion Group kijken we kritisch naar onze producenten, en ondersteunen we bij het inkopen en/of produceren met duurzamere oplossingen. Maar voordat we een samenwerking aangaan kijken we eerst of onze producenten beschikken over de juiste certificaten.

BSCI gecertificeerd

LingaDore geeft prioriteit aan de veiligheid voor alle mensen die betrokken zijn bij het ontwikkelen van onze collecties. Om goede arbeidsomstandigheden bij onze producenten te waarborgen, werken wij met BSCI gecertificeerde producenten. Dit houdt in dat onze producenten goede werkomstandigheden creëren, eerlijke lonen uitbetalen en het belangrijkste; geen kinderarbeid!

Aangezien het merendeel van onze collecties worden geproduceerd in China, een zogenaamd risicoland op het gebied van arbeidsomstandigheden, worden er jaarlijkse audits uitgevoerd bij onze producenten. Deze audits zijn gebaseerd op een aantal minimumeisen (een gedragscode gebaseerd op verschillende belangrijke internationale verdragen met betrekking tot mensenrechten en arbeidsrechten) waaraan een producent/leverancier moet voldoen. De bevindingen van iedere audit worden in een rapportage met ons hoofdkantoor gedeeld.

OEKO-TEX

Onze producenten zijn naast BSCI ook OEKO-TEX gecertificeerd. OEKO-TEX is een wereldwijd gezondheidskeurmerk voor textiel. Het keurmerk geeft aan dat het artikel geen schadelijke stoffen bevat, rekening houdend met de belangrijkste voorschriften. Producenten waar LingaDore mee samenwerken worden getest door een onafhankelijk OEKO-TEX instituut.

Logistiek, verpakken en retourneren

Het produceren van een collectie is slechts een klein onderdeel van de weg die een artikel moet afleggen tot de eindgebruiker. Naast het feit dat wij kritisch kijken naar onze producenten en leveranciers zorgen wij er ook voor dat ons eigen magazijn voldoet aan alle (lokale) wettelijke eisen op het gebied van arbeidsomstandigheden en ondersteunen wij ons personeel

Maar wat doet LingaDore nog meer om te streven naar een duurzame bedrijfsvoering?

Van fabriek

Naar magazijn

LingaDore is zich bewust van de co2 uitstoot die een vlieg-  of bootreis vanuit de fabriek naar ons magazijn in Dinxperlo met zich mee brengt. Daarom kiezen wij er bewuster voor om onze collecties zo veel mogelijk per trein te versturen. Een vliegreis belast het milieu namelijk tot vijftien keer zo veel als een reis per trein. Tevens worden de containers alleen op transport gezet zodra deze 100% gevuld zijn.

Sinds kort biedt één van onze leveranciers ook de mogelijkheid aan LCL zendingen vanuit Azië co2 neutraal per zee- en luchtvracht te versturen zonder toeslag. Hierdoor hebben wij de keuze om in de toekomst goederen ook co2 neutraler per zee vracht te verschepen.

Verzamelen

Van bestellingen

Zodra de collecties zijn aangekomen in ons magazijn worden deze over de stellingen verdeeld. Dit gaat, net zoals het verzamelen van de bestellingen, met onze eigen ‘benenwagen’. Onze magazijnen zijn op logische wijze ingedeeld, waardoor wij de loopafstanden beperken. LingaDore kan ook voor machinale ondersteuningen kiezen, maar in overleg met onze medewerkers kiezen wij voor een gezonde en milieubewuste keuze.

Verpakken

Van Orders

LingaDore wil de invloed van de verpakkingen op het milieu tot een minimum beperken. Onze klanten ontvangen de collecties in dozen van 100% recyclebaar karton. Daarnaast wordt er geen gebruik gemaakt van onnodig opvulmateriaal, en worden de artikelen niet meer op hangers geleverd. Tevens bepreken wij, waar mogelijk en in overleg met onze klanten, het versturen van losse artikelen en zorgen wij dat bestellingen zoveel mogelijk worden samengevoegd. 

Ondanks het verzamelen van meerdere artikelen, worden deze helaas nog wel per stuk in plastic verpakt. Onze doelstelling is dan ook om dit in de toekomst om te zetten naar een (biologisch) alternatief.

De samenleving

Duurzame oplossingen creëren vindt niet alleen plaats in het magazijn, maar door het gehele pand in Dinxperlo. Daarom heeft LingaDore enkele jaren geleden alle lampen vervangen voor LED verlichting.

Uiteraard is dit niet het enige waar we dagelijks ons steentje aan bij willen dragen. Naast het scheiden van afval drinken we uit mokken i.p.v. wegwerp bekers. Onze medewerkers komen voor zover mogelijk op de fiets naar kantoor en wordt de aanschaf van zonnepanelen op korte termijn gerealiseerd.

Zoals eerder geschreven, iedere stap ook al zijn ze niet altijd direct zichtbaar of heel groot, is er eentje in de richting van een duurzame wereld!